Poppentheater Bergen 25 jaar, door Rian van Nieuwkerk

‘Mevrouw Hoedjes’ van het poppentheater in Bergen, werd ruim 60 jaar geleden geboren als Carola Jonker.

Na een periode van 15 jaar als kleine zelfstandige hoedenmaker met een van de eerste boetiekjes in Amsterdam  kwam zij destijds van Amsterdam naar Bergen om nu, anno 2013, alweer het 25-jarig jubileum te vieren als theatermaakster voor jong en oud.
 

Dat het poppentheater het beste in de mens naar boven roept wordt mij al snel duidelijk als ik met
mw. Hoedjes aan de keukentafel in het pand waar ook het theater is gehuisvest een kopje koffie nuttig.

De paaseitjes staan voor mijn neus maar ik kom niet aan snoepen toe…want wat heeft deze innemende dame een verhalen. Het vertellen zit in haar bloed, dat is mij wel heel snel duidelijk.

Als een vloeiend lint rijmt zij de ene ervaring aan de andere en de anekdotes en leuke voorvallen zijn haast niet bij te houden door de pen van ondergetekende. Ademloos hang ik aan haar lippen en hoor het relaas van iemand die leeft voor het roeren van de ziel, het delen van gevoel en beleving, het naar boven halen van al het mooie dat in de mens besloten ligt maar vooral van iemand die ervoor gekozen heeft contact te maken met die ander…..of die nu groot of klein is.En dat doet ze dus met verhalen en gebaren, met prulletjes en poppen, met stoffen en allerhande oude spullen.
 

Vanaf de dag dat ze Jozef v.d. Berg zag spelen wist ze dat dit was wat zij wilde doen…kind zijn met de kinderen en volwassenen weer laten spelen. Het gaf haar grenzeloze energie en mogelijkheden om vanuit het verhalen schrijven van letter naar beeld te gaan. En met werkelijk alles om haar heen, in iedere ontmoeting en elke ervaring, weet zij: …..dit komt ooit terug in een verhaal.

 

Drie verschillende stukken brengt poppentheater Bergen per jaar. De woensdagmiddag samen met Jonna Peters, de zondagmiddag samen met Michèle Karsten. De zomer voorstelling roepen dan ook diverse Bergenaren regelmatig terug naar dit kleine intieme theater met zo’n 30 zitplaatsen.
Soms komen er bezoekers van veel verder weg om samen met Mw. Hoedjes en haar medespeelster theater te maken en te beleven, “want”, aldus de poppenspeelster… “het publiek doet mee”. Zo groeit de voorstelling terwijl deze wordt gespeeld met de inbreng van het publiek, wat zorgt voor levendigheid. En omdat fantasie en realiteit met elkaar verweven raken wordt het uiteindelijk een dynamische geheel. Tel daarbij de wisselwerking die ontstaat tussen de handgemaakte poppen, allen voorzien van eigen naam en stem en de kijker, en je ervaart als het ware of je deelgenoot bent van een beginnende vriendschap voor het leven.

 

Het resultaat is een voorstelling die steeds weer eerder is afgelopen dan je dacht en hoopte maar, en dat is bijna het mooiste van alles, daarna hoef je niet gelijk weg! Na de show mag je namelijk overal aanzitten! Alles voelen en nader bekijken tot het kleinste met zorg aangebrachte lovertje op dat specifieke  toneelattribuut wat daarnet nog even jou aandacht trok. Het op deze wijze iets meegeven van ervaren, het schenken van een nieuwe mogelijkheid in beleven en doen, dat is wat Carola Jonker zo enorm aanspreekt in haar vak.

 

Vanwege het feit dat het Poppentheater Bergen nu alweer 25 jaar voor vermaak van jong en oud zorgt kon er een vitrine bij de VVV in gebruik genomen worden. Daarin staan niet alleen de mooie antieke handpoppen van haar collega uit Schoorl te pronken, ook de print van een op haar verzoek gemaakte afbeelding van schilder Hermanus (Alkmaar) met een weergave van diverse theaterstukken heeft een plek. Voeg daarbij de door Mevrouw Hoedjes ingebrachte aankleding en u ziet een voorproefje van wat het theater u kan bieden.

Een goede reden om ook weer eens een bezoek te brengen aan Oude Prinsweg 19 en u niet alleen te laten vermaken maar mee te doen aan een uniek en fantasievol evenement wat u en uw kinderen/gasten lang bij zal blijven. Reserveren kan op telefoonnummer: 072-5812030.

 

Poppentheater Bergen…. meer dan één bezoekje waard!

 

 

Rian van Nieuwkerk